選單 Menu
  • 豆腐砂邊隻好用?

豆腐砂邊隻好用?

螢幕快照 2017-10-14 下午6.54.43

貓砂種類五花八門,今次講左豆腐砂先

其實豆腐砂有咩優點先?貓咪去完廁所多多少少都會帶出貓砂, 基本上無一隻貓砂係唔會有呢個情況發生,問題係多與少,無著拖鞋踩到粒砂又有幾痛呢。

豆腐砂優點

好處:環保

特點:凝結力強、不易崩解。

優點:環保凝結式豆腐砂的凝結力是所有環保砂中較好的,凝結後不易再崩解,可用馬桶直接沖走。而且重量適中,不易出現落砂現象。

缺點:環保凝結式豆腐砂的材質為豆腐,其氣味會讓有少部份幼貓誤認為是可食用的。已使用過的豆腐砂要及時清理,否則會有蚊蟲孳生等問題。

咁多味道又有咩唔同?

通常有味既貓砂,除味會比較好,例如加左綠茶葉/咖啡,呢D都係天然既除味材料,唔化學又可以除味。

咁又有邊隻牌子好用呢?

其實好唔好用就都幾個人既,以下係以銷量、客人評價、個人感受既評分黎的。

 

IMG_0722

Cat Manager 喵社長 – 豆腐貓砂 (草莓味) 18.5L

價錢:★★✩✩✩
凝結:★★★★★
除味:★★★★✩

評價:總評分都有90分以上的,非常不錯既一個品牌!
士多啤梨味既貓砂,記憶中都係無的,味道舒服,相信貓貓都唔會當左食物。18.5L裝,目前最大容量既豆腐砂,亦係最抵用既大包豆腐砂!


IMG_887221MIX

Cat Manager 喵社長 – 豆腐貓砂

價錢:★★★★✩
凝結:★★★★★
除味:★★★★✩

評價:以白之草莓都係同一個品牌,綠茶味加入左綠茶葉,除味更好!
但請注意,原味凝結力比綠茶更佳,但其實都唔相差幾遠,所以不必太擔心,根據喜好選擇就可以。


 

AtKQK5L6keiNxmNGDeXTGowsmFfU5kOPwv9EUqN1v6xc-1

日本小白執事 – 超凝結豆腐砂 7L

價錢:★★★★✩
凝結:★★★★★
除味:★★★★✩

評價:相信非常多人都聽過小白執事,質素絕對好,我地介紹過既客人都無投訴!有7L 及 18L,原味及青蘋果味。


 

0114BAC4-6AD1-40EB-BF69-039EB497585C5

PURE – 強力凝結除臭豆腐砂 7L (綠荼味)

價錢:★★★✩✩
凝結:★★★★✩
除味:★★★✩✩

評價:價錢有優勢,多款7L砂中屬最抵用之選,但凝結力及除味就少一粒星,但都唔會差,總括黎講評分都有80分的,一個字:抵!


P1170_012_LPK_0335-1

Mityan 特強吸水吸臭栗米豆腐砂(雙孔)7L

價錢:★★★★★
凝結:★★★★✩
除味:★★★★✩

評價:曾經,雙孔貓砂係最多人買,原因係凝結力較強,但係缺點就係易碎,但現在已經好多粗條砂做到同一樣效果,如果對雙孔砂情有獨終,可以一試~

其實就唔止得呢幾款既,呢到只係1/5,更多可到以下網址:
https://petmarket.com.hk/product-category/cat-area/cat-litter/%E8%B1%86%E8%85%90%E7%A0%82/

本店有售各大品牌狗糧、貓糧、護理用品、日常用品、罐頭、貓砂、尿墊等,並可免費送貨。我們只出售「行貨」,讓毛家長安心又放心!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

COPYRIGHT 2018 PETMARKET. All RIGHTS RESERVED.